UA-101272411-1 Jump to content

Polacynasaksach ....Każdy ma swój Everest.... Blogosfera

O BLOGU Wiele różnych słów można napisać o górach. Można je kochać lub przeklinać.Czasem - być obojętnym , nie odczuwać ich magii. Ale w jakimś sensie - każdy jest człowiekiem jakiejś góry - realnej lub tej w przenośni. Jeśli tylko dąży do osiągnięcia ,,swojego '' szczytu. Więc - każdy ma swój Everest . Ten cytat Norgaya Tenzinga , który wraz z Edmundem Hillarym jako pierwsi zdobyli Mt. Everest dedykuję wszystkim , którzy się wspinają - lub tylko wędrują.
czytaj dalej

Polacynasaksach Jeden trefny pacjent rozwali cały szpital Artykuły

"Nie mamy masek, nie mamy rękawic, kończą się testy. Kiedy będą?!" – dzwonimy do koordynatora, wyznaczył go minister zdrowia. "Nie wiem, nie wiem, nie wiem. Sorry" – słyszymy. Dociera do nas, że możemy liczyć już tylko na siebie, że"góra" już dawno nas wystawiła. Zapada 10 minutowa cisza. – Mam maszynę do szycia – odzywa się nagle ordynator.
czytaj dalej

Polacynasaksach Stop dezinformacji!  Artykuły

Niedawno ruszyła strona internetowa obalająca mity i doniesienia związane z koronawirusem. Wspomaga ludzi w oddzieleniu faktów od mitów, podaniem solidnych źródeł wyjaśniających problematykę Nie ma związku między koronawirusem a technologią 5G. W UE obowiązują najsurowsze na świecie normy ochrony konsumentów. Dlatego możemy spokojnie wejść do sklepu i bez obaw kupić potrzebne rzeczy, nie zastanawiając się nad tym, czy na pewno są one bezpieczne. Technologia 5G spełnia surowe europejskie standardy. Tak naprawdę europejskie standardy są dużo surowsze niż standardy wymagane zgodnie z międzynarodową wiedzą naukową. A to dlatego, że w UE człowiek jest zawsze na pierwszym miejscu.
czytaj dalej

Polacynasaksach Spodoby na dziczyznę-patent Mozah Przepisy

....magia przypraw i kulinarnej precyzji....
czytaj dalej
Co nowego?
  • Witamy na stronie
  • Polacynasaksach.pl
  • Polacynasaksach.pl
  • Admin
    Admin

    Prześwietlamy trendy.Modny olej kokosowy.

    Rynek spożywczy często zaskakuje nas nowościami. W ostatnim czasie hitem stał się olej kokosowy wykorzystywany zarówno w branży kosmetycznej i  spożywczej. Jak go mądrze i świadomie używać przygotowując swoje ulubione potrawy? Komu jest polecany i jakie ma właściwości odżywcze?
     

    Różnice pomiędzy smalcem a olejem kokosowym



    - Pod względem zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych olej kokosowy w zasadzie nie różni się od smalcu. Zwolennicy oleju kokosowego w dużej koncentracji nasyconych kwasów tłuszczowych upatrują jego głównej zalety, ponieważ nie utlenia się podczas obróbki termicznej. Co oczywiście jest prawdą. Warto się jednak zastanowić nad celowością jego wykorzystania na zimno jako dodatek  do deserów czy koktajli. Zbyt duża zawartość NKT, w diecie może zwiększać ryzyko zawału serca i innych chorób układu krążenia tłumaczy Remigiusz Filarski, dietetyk z Centrum Dietetyki Stosowanej.
     

    Wartości odżywcze 



    Co ciekawe, o oleju kokosowym powinny zapomnieć przede wszystkim osoby będące na diecie redukcyjnej, bo produkt ten może zniweczyć trud w staraniach o smukłą sylwetkę. Wiele osób jest przekonanych co do jego właściwości zdrowotnych, antybakteryjnych i spalających tkankę tłuszczową.  W rezultacie, zamiast spodziewanego spadku wagi należy się liczyć z jej wzrostem z uwagi na zbyt duże spożycie tego produktu.

    - Mała łyżeczka oleju kokosowego czyli ok. 15 g  dostarcza do organizmu 135 kcal oraz 15g tłuszczu. Dla porównania, duża łyżka oliwy z oliwek ma mniejszą masę, bo tylko 10g, i dostarcza 88 kcal oraz 10g tłuszczu. W przypadku oleju kokosowego są to jedynie nasycone kwasy tłuszczowe, a w przypadku oliwy głównie kwasy tłuszczowe nienasycone, wykazujące działanie protekcyjne w stosunku do chorób układu krążenia dodaje Radosław Majewski, żywieniowiec z Centrum Dietetyki Stosowanej.

    Trochę słów o działaniu



    Olejowi kokosowemu przypisane zostało też, zresztą całkiem słusznie, działanie antybakteryjne ze względu na zawarte w nim związki fenolowe. Jednak należy pamiętać, że takie same związki zawarte są w oleju lnianym i bawełnianym, a te dostarczą nam dodatkowo nienasyconych kwasów tłuszczowych.  Zawsze należy mieć na uwadze, że zarówno te zawarte w oleju lnianym, bawełnianym jak i kokosowym w nadmiernych ilościach mogą mieć działanie niepożądane.

    I na co się zdecydować?

    - Generalnie więc owszem, polecamy olej kokosowy ale do pielęgnacji cery. Jednak w diecie warto docenić nasz rodzimy olej rzepakowy. Do smażenia używajmy rafinowanego. Natomiast jako dodatek do potraw na zimno warto wybierać ten nierafinowany reasumują zgodnie dietetycy z Centrum Dietetyki Stosowanej.

    Nie wszystko co jest aktualnie modne musi więc być zdrowe. Warto zachować  umiar i zdrowy rozsądek,   a wszystkie nowinki żywieniowe przeanalizować, przed wprowadzeniem ich do swojego jadłospisu i diety.
     

    - Zawsze jednak warto skonsultować się ze specjalistą i nie opierać swojej wiedzy wyłącznie na obiegowych opiniach czy poradach wyczytanych w sieci podsumowują eksperci.

     

    źródło http://www.publikuj.org/52559

    Edited by Admin


    Sign in to follow this  
    Sign in to follow this  


    User Feedback


    There are no comments to display.



    Join the conversation

    You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Guest
    Add a comment...

    ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


This is a custom widget

próba

×
×
  • Create New...

Important Information

Przeglądając, użytkując naszą stronę zgadzasz się na nasze warunki