Jump to content
  • Przepisy kulinarne

    W tym miejscu są zamieszczane przepisy z kuchni z róznych stron świata . Każdy użytkownik również ma możliwość podzielenia się własnymi recepturami, redagowaniem i edycją własnych poradników.

    Makaron Ryżowy z Pesto i jajkiem

    Zalać wrzątkiem wody makaron ryżowy i zakryć pokrywką. Odczekać 5 min i odlać wodę z garnka.W międzyczasie ugotować 2 jajka na miękko Przełożyć makaron na talerz następnie dodać 2 czubate łyżki zielonego pesto. Na koniec pokroić ugotowane jajka na plasterki i wrzucić do dania.Szczyptę pieprzu do smaku Smacznego !
    Przeczytaj cały wpis

    Jak ugotować ryż na sypko?

    Właściwe ugotowanie ryżu , zwłaszcza do takich potraw jak curry jest jak kropka nad "i" całego dania.
    Można to zrobić na dwa sposoby :
    1 . W mikrofali.
    Proporcje ryżu do objętości wody są takie jak przy tradycyjnym gotowaniu. Około 2 szklanek wody na szklankę ryżu.
    Oba składniki w żaroodpornym naczyniu umieszczamy w mikrofali. Przykrywamy. To ważne.
    Mikrofalę ustawiamy na dużą moc na 4 minuty. Po upływie tego czasu odczekujemy jeszcze 5 min, potem znów właczamy mikrofalówkę na 4 min. Powtarzamy tą czynność 3-4 razy , dopóki ryż nie wchłonie całej wody.
    2 . Na kuchni.
    Ryż przesmażamy do zeszklenia z łyżką oliwy lub oleju. Dodajemy wodę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy dopóki ryż  nie wchłonie wody. Następnie odstawiamy na 15 min do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni.
    Tak ugotowany ryż jest puszysty i się nie klei.
     

    Indyjskie curry według Pascala

    800 g polędwicy wieprzowej pokrojonej w średnią kostkę
    1 czerwona papryka pokrojona w średnią kostkę
    2 cebule pokrojone w piórka
    3 posiekane ząbki czosnku
    5 cm kawałek imbiru, pokrojony w cienkie paseczki / julienne
    1 jabłko Granny Smith pokrojone w kostkę
    1 chili - oko ptaka, z pestkami, lub bez
    2 łyżeczki przyprawy curry
    1 łyżeczka kurkumy
    1 garść suszonej żurawiny
    1 garść rodzynek sułtańskich
    0,5 l rosołu warzywnego
    200 ml mleka kokosowego
    2 czubate łyżki jogurtu bałkańskiego
    kolendra
    sól i pieprz
    1. etap
    zrobione
    Wieprzowinę odrobinę posól i popieprz. Do garnka z gorącym tłuszczem wrzuć mięso i smaż je aż się zarumieni.
    2. etap
    zrobione
    Odłóż mięso na talerz.
    3. etap
    zrobione
    Do garnka wrzuć po kolei paprykę, cebulę, czosnek, imbir, jabłko i chili. Podsmaż 2-3 min.
    4. etap
    zrobione
    Następnie dodaj curry i kurkumę, podsmaż przez 1 minutę.
    5. etap
    zrobione
    Dodaj żurawinę, rodzynki i rosół.
    6. etap
    zrobione
    Następnie dodaj mięso, przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu ok 35 - 45 min.
    7. etap
    zrobione
    Dodaj mleko kokosowe, wymieszaj, duś pod przykrywką na wolnym ogniu ok. 10 min.
    8. etap
    zrobione
    Na koniec dodaj jogurt bałkański i posyp kolendrą. Podawaj z ryżem basmati ugotowanym na sypko
     

    Zupa z dyni Marceliny

    Pyszne i sprawdzone przepisy na zupy. Zupa z dyni Marceliny to nasza dzisiejsza propzycja. Przepis zawiera: dynie, ziemniaki, marchewkę i bulion.
    Przeczytaj cały wpis

    Buraczane kaszotto

    A co to? Oto buraczane kaszotto w 30 minut! Delikatnie poddusiłam buraki w towarzystwie jabłek w czerwonym winie, następnie kasza pęczak powoli pęczniała w biulionie. W tym czasie warto zająć się resztą butelki Primitivo i usmażyć szałowe szałwiowe chipsy. Na koniec jeszcze czubata łyżka mascarpone, kilka kwaskowatych kaparów, posiekane orzechy włoskie i gotowe!   A jutro pokażę jak przemienić kaszotto w KASZANCINI – chrupiące arancini z ciągnącym się serem. Buraczane kaszotto czerwona cebula ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 3 łyżki masła 350 g buraków jabłko garść listków szałwii (można pominąć lub zastąpić rozmarynem) 2 szklanki suchej kaszy pęczak szklanka czerwonego wina 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody łyżka octu balsamicznego łyżka miodu 2 łyżki mascarpone 70 g pecorino lub parmezanu garść orzechów włoskich sól, pieprz Chipsy szałwiowe listki szałwii oliwa Na oliwie podsmażamy czerwoną cebulę. Dodajemy starte na grubych oczkach obrane buraki oraz jabłko. Dorzucamy posiekany drobno czosnek. Po kilku minutach podsmażania dodajemy masło i wsypujemy suchą kaszę, mieszamy, krótko podsmażamy. Wlewamy czerwone wino i czekamy aż odparuje. Następnie dodajemy 3 szklanki gorącego bulionu lub wrzącej wody. Zmniejszamy ogień i dusimy kaszotto przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie na oliwie podsmażamy listki szałwii, czekamy aż staną się chrupiące, odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Przyprawiamy octem balsamicznym i miodem, mieszamy. Dorzucamy 3/4 tartego sera, kapary, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy. Wierzch risotto dekorujemy łyżeczką mascarpone, posiekanymi orzechami i chipsami szałwiowymi.
    Przeczytaj cały wpis

    Tarta z gruszkami bez pieczenia

    Pyszna jesienna tarta z gruszkami, na czekoladowym spodzie ciasteczkowym i z puszystym kremem mascarpone. Idealny przepis na prostą i jednocześnie pyszną tartę bez pieczenia. Składniki na spód: 250 g herbatników kakaowych 100 g masła 50 g czekolady mlecznej Krem mascarpone: 375 g serka mascarpone (schłodzonego) 150 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru wanilinowego Syrop do gotowania gruszek: 3 szklanki wody 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka cukru Dodatkowo: 5 gruszek 2 łyżki posiekanych orzechów pekan Herbatniki przełożyć do misy blendera i pokruszyć na piasek (fot.1) . Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do ciastek i dokładnie wymieszać, do momentu otrzymania konsystencji mokrego piasku. Przygotować formę do tarty o średnicy 25 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem). Dno i boki wysmarować masłem, a następnie wysypać masę ciasteczkową i wcisnąć ją w dno i boki formy (fot.2) . Wyrównać np. dnem szklanki. Wstawić do lodówki. Gruszki obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Do garnka wlać wodę, dodać cukier i cynamon. Zamieszać i zagotować całość do momentu lekkiego zgęstnienia syropu. W tym momencie włożyć gruszki i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut (fot.3) . Kiedy owoce zmiękną, wyjąć je z syropu i odłożyć do całkowitego wystudzenia - najlepiej na sitku, żeby dokładnie pozbyć się nadmiaru płynu. Serek mascarpone, śmietankę, cukier i cukier waniliowy przełożyć do wysokiej miski i ubijać całość mikserem, przez około 2 minuty, aż krem zwiększy objętość i będzie bardziej puszysty. 4 połówki gruszek pokroić na kosteczkę i ułożyć je na ciasteczkowym spodzie tarty (fot.4) . Następnie owoce przykryć warstwą kremu mascarpone. Najłatwiej będzie nam go rozprowadzić za pomocą rękawa cukierniczego, lub zwykłego woreczka plastikowego, naciętego w jednym rogu. Później wystarczy tylko wyrównać warstwę (fot.5) . Resztę gruszek pokroić w plasterki i udekorować nimi wierzch tarty (fot.6) . Środek ciasta posypać posiekanymi orzechami pekan i gotowe! :) Przechowywać w lodówce. drukuj przepis
    Przeczytaj cały wpis

    Zupa z pieczonej dyni i pomidorów

    Wynik: 50 Czas przygotowania: 10minuty Czas gotowania: 40minuty M iłośników zup kremowych polecam pyszną zupę z dyni i pomidorów. Wszystko razem upieczone w piekarniku, potem zmiksowane i doprawione. Bogactwo smaku i zdrowia. Składniki dynia - 1/2 szt.(2 łyżki) pomidory - 5 szt. czosnek - 1/2 główki bulion - 2 l sól - do smaku pieprz - do smaku bazylia suszona - 1 łyżeczka Instrukcje Dynię przekroić na pół, następnie na mniejsze kawałki. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Dołożyć pokrojone na cząstki pomidory oraz czosnek. Wszystko skropić oliwą, posypać ziołami i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 30-40 min. Po upieczeniu przełożyć wszystko do garnka, łącznie z sokami, które wypłynęły podczas pieczenia. Wlać bulion, zmiksować. Można przetrzeć przez sito, jeżeli blender niezbyt dokładnie rozdrabnia. Gęstość zupy regulujemy wg własnego uznania. Przyprawić do smaku. Smacznego:)
    Przeczytaj cały wpis

    Knedle z brzoskwiniami

    Był u mnie już przepis na knedle z truskawkami i śliwkami. Dzisiaj zaproponuję knedle z brzoskwiniami. Do ich przygotowania wystarczy kilka podstawowych składników jak ziemniaki, mąka, jajka i brzoskwinie z puszki. Przy robieniu knedli, bardzo ważny jest wybór odpowiednich ziemniaków. Najlepiej nadają się ziemniaki mączyste, zawierające więcej skrobi, łatwo rozpadające się, o jasnym i sypkim miąższu. Zaliczają się do nich odmiany: Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun i Gustaw. Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 puszka brzoskwiń, 2 jajka, 200 g mąki, sól. Dodatkowo: 400 g śmietany 18%, 2 łyżki cukru, 1 połówka brzoskwini w zalewie (do dekoracji). Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. Następnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub dokładnie rozgnieść praską. Brzoskwinie otworzyć i dobrze odsączyć z zalewy. Każdą połówkę pokroić na 4 części. Jedną połówkę odłożyć na później, do ułożenia na wierzchu ugotowanych knedli. Do dużej miski przełożyć ziemniaki, wsypać mąkę, dodać jajka i zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli ciasto bardzo nam się klei, można dodać trochę więcej mąki, ale trzeba pamiętać, że im mniej mąki, tym knedle są delikatniejsze, bardziej miękkie. Z przygotowanego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (około 35-40 g), na otwartej dłoni mocno je rozpłaszczyć na placuszek. Na środku umieścić kawałek brzoskwini. Dokładnie zlepić brzegi i uformować kulę. Odkładać na oprószoną mąką stolnicę. Zagotować dużą ilość wody z niewielką ilością soli. Stopniowo wrzucać do niej knedle. Ja jednorazowo gotuję 6-7 sztuk. Każdą partię knedli z brzoskwiniami, należy gotować przez około 7 minut do czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię. Kluski wyjmować z garnka łyżką cedzakową i układać na talerzach. Przed podaniem knedle polać śmietaną wymieszaną z cukrem i posypać drobno pokrojonymi brzoskwiniami. Drukuj przepis
    Przeczytaj cały wpis

    Stek z halibuta

    Znakomite przepisy na ryby. Tym razem halibut w roli głównej. Aby wykonać ten przepis oprócz ryby potrzebujesz: soku z cytryny i przypraw.
    Przeczytaj cały wpis

    Orzechowiec na biszkopcie

    Orzechowiec na biszkopcie kakaowym z kremem maślanym i warstwą bezowo-orzechową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z dodatkiem dużej ilości orzechów włoskich. Pomiędzy domowy krem budyniowy z żółtkami, dzięki czemu jest jeszcze delikatniejszy w smaku. Całość na biszkopcie kakaowym lekko nasączonym herbatą i polany czekoladową polewą. Ciasto nie jest przesłodzone, intensywne w smaku i do tego chrupiące orzechy. Idealny deser w zimowy czas. TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem. ORZECHOWIEC NA BISZKOPCIE SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ORZECHOWĄ: 5 białek, dużych 1 szklanka cukru 250 g orzechów włoskich, drobno posiekanych 2 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 5 jajek, dużych 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY: 800 ml mleka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy 2 żółtka 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek 1 łyżka kaszki manny 300 g masła, temp. pokojowa SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 100 ml śmietanki kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE: 1 szklanka mocnej herbaty 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny * 1 szklanka o pojemności 250 ml. Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Orzechy mieszamy z przesianymi mąkami oraz proszkiem. Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier. W kilku porcjach dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy, aby piana jak najmniej opadła. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 160 C przez około 45-50 min. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. Gotowy ostudzony blat owijamy folią i w identycznej formie pieczemy biszkopt. Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta i sztywna masa. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części. Nasączamy połową herbaty z cukrem i sokiem z cytryny. 600 ml mleka zagotowujemy z cukrem, kaszką i wanilią. Do pozostałego mleka przesiewamy proszek budyniowy oraz dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Wlewamy do gorącego mleka i cały czas mieszając gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia, owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy dodając po łyżce budyń. Połowę kremu wykładamy na biszkopt i przykrywamy warstwą orzechową. Następnie ponownie krem, biszkopt i nasączenie. Przed podaniem wykonujemy polewę. Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy do połączenia. Wylewamy na wierzch biszkoptu. Zostawiamy na 15 minut do stężenia.
    Przeczytaj cały wpis

    Jaglanka kokosowa a'la Rafaello

    Jaglanka ugotowana na mleku kokosowym z dodatkiem syropu klonowego i wiórków kokosowych to prosty i bardzo pyszny deser, który sprawdzi się równie idealnie na śniadanie, wtedy tylko może bez dodatkowego Rafaello ;) Z podanych składników wychodzą 2 porcje, w szklankach 330 ml. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej, 250 ml mleka kokosowego z kartonika, 250 ml mleka kokosowego z puszki, 2 łyżki wiórków kokosowych, 3-4 łyżki syropu klonowego. Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania, 2-3 kulki Rafaello (opcjonalnie). Kaszę jaglaną kilkakrotnie wypłukać. Przełożyć do garnka, zalać szklanką mleka kokosowego z kartonika, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez około 15 minut (od czasu do czasu mieszając). Gdy kasza wchłonie całe mleko, zdjąć z palnika i lekko przestudzić. Przestudzoną kaszę zalać mlekiem kokosowym z puszki, dodać syrop klonowy oraz wiórki kokosowe. Całość zblendować na gładką masę. Jeśli mus jest zbyt gęsty, można dodać odrobinę mleka kokosowego. Masę przełożyć do pucharków i posypać wiórkami kokosowymi. Opcjonalnie można dodać na wierzch po 1 oryginalnej kulce Rafaello. Deser przechowywać w lodówce. Drukuj przepis
    Przeczytaj cały wpis

    Kurczak w sosie curry Anieli

    Chcesz zaskoczyć rodzinę i znajomych podaj im pysznego kurczaka w sosie curry. Do jego wykonania potrzebujesz: piersi z kurczaka, czosnku, pasty i przyprawy Read More... (http://pychotka.pl/Kurczak-w-sosie-curry-Anieli)
    Przeczytaj cały wpis

    Dobry sernik cytrynowy

    Podobno sernik, to ulubiony deser większości z nas, kochamy serniki na zimno i na ciepło, serniki z bakaliami, makiem, czekoladą. Dzisiaj sernik bez zbędnych dodatków, na spodzie z pokruszonych ciasteczek, pieczony w tortownicy, bardzo kremowy o delikatnym cytrynowym smaku 🙂 Dobry sernik kremowy Składniki na spód – 180 g zbożowych ciasteczek – 60 g masła Ciasteczka zmiksuj w blenderze na proszek, dodaj masło, połącz składniki w dłoniach. Powinna powstać masa, o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 21 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do tortownicy, wyrównaj powierzchnię ubijając np. spodem od szklanki. Odłóż do lodówki. Składniki na sernik – 900 g. mielonego sera z wiaderka – 3/4 szklanki cukru – 4 jajka w temperaturze pokojowej – 200 g śmietany 12/18 % – 1 opakowanie budyniu waniliowego – 1 duża cytryna Cytrynę dokładnie wyszoruj, pod bieżącą wodą. Zetrzyj skórkę z całej cytryny, dokładnie wyciśnij sok. Jajka ubij z cukrem na gęsty i puszysty krem. Stopniowo dodaj ser, sok i skórkę z cytryny, mieszaj na małych obrotach. Na koniec dodaj proszek budyniowy i śmietanę, połącz składniki. Na ciasteczkowy spód, przelej masę serową. Wyrównaj powierzchnię. Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Na spód piekarnika daj naczynie żaroodporne z gorącą wodą (dwie szklanki). Sernik piecz około 60 minut. W połowie pieczenia, zmniejsz temperaturę do 170 stopni. Sernik powinien stygnąć, w lekko uchylonym piekarniku. Następnie w lodówce, przez kilka godzin. Smacznego 🙂 Dobry sernik cytrynowy
    Przeczytaj cały wpis

    Drobiowe przekąski Beatki

    Wypróbuj przepis na pyszne drobiowe przekąski Beaty. Do ich wykonania potrzebujesz: piersi z kurczaka, dymki, czosnku i papryczki chilii. Składniki: 1 pierś Read More... (http://pychotka.pl/Drobiowe-przekąski-Beatki)
    Przeczytaj cały wpis

    Łatwe ciasto ucierane z jabłkami

    Dziś przepis na uniwersalne, szybkie i najlepsze ciasto ucierane. Ten przepis jest dlatego uniwersalny, ponieważ traktuję go jako bazę do różnych wypieków. Ciasto to mogłabym śmiało nazwać całorocznym ciastem z owocami, ponieważ robię je przez cały rok, zmieniając dowolnie owoce na takie, które akurat są dostępne na straganach. Truskawki, rabarbar, wiśnie, śliwki, jagody, jabłka ... Z tego samego przepisu robię zwykłą babkę w formie z kominkiem lub w keksówce, lub babkę marmurkową, dodając do 1/3 porcji ciasta 2-3 łyżki kakao. Gdy z kolei zmniejszę proporcje o połowę, otrzymuję babeczki cupcakes. Zapraszam na uniwersalne ciasto :) Łatwe ciasto ucierane z jabłkami Prostokątna forma 200 g cukru 200 g miękkiego masła 200 g mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek (żółtka i białka osobno) 1,5 łyżeczki esencji waniliowej około 500g jabłek (waga bez skórek i nasion) Piekarnik nagrzać do 175°C . Małe jabłka pokroić na ósemki, a duże na jeszcze mniejsze kawałki. Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, po każdym dobrze ubić. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Pianę ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką. Wlać ciasto i ułożyć na nim kawałki jabłek. Piec 45-55 min. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
    Przeczytaj cały wpis

    Kanapka z awokado i smażonymi pieczarkami

    Wynik: 10 Czas przygotowania: 5minuty Czas gotowania: 5minuty P rzepyszna kanapka z aksamitnym awokado i smażonymi pieczarkami. Obsypana ulubioną zieleniną, może być podana na chrupiącym toście lub na  kromce świeżego  chleba.  Gorąco zachęcam do przygotowania tej kanapeczki. Jest naprawdę wspaniała. Składniki awokado - 1 szt. pieczarki - 6-7 szt. masło - 2 łyżki olej - 1 łyżka sól - do smaku pieprz - do smaku sok z cytryny - 1 łyżka kumin - 1 szczypta natka pietruszki - do posypania Instrukcje Miękkie awokado obrać ze skóry, pozbawić pestki, przełożyć do miseczki. Dodać sól, pieprz, sok z cytryny oraz szczyptę kuminu i rozgnieść widelcem. Dokładnie wymieszać. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić pieczarki i smażyć na złoty kolor mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dodać masło, przyprawić do smaku. Kromki chleba posmarować awokado, na wierzchu układać porcje pieczarek, posypać posiekaną natką pietruszki oraz pieprzem. (najlepiej świeżo mielonym) Smacznego:)
    Przeczytaj cały wpis

    Sałatka z kulek mozzarelli i pomidorów

    Znakomite sałatki na wszelkie okazje. Dziś przepis na sałatkę z mozzarelli i pomidorów. Pozostałe składniki: sok z cytryny, oliwa, musztarda. Składniki: około Read More... (http://pychotka.pl/Sałatka-z-kulek-mozzarelli-i-pomidorów)
    Przeczytaj cały wpis

    Jagnięce kotleciki Marcela

    Wyszukaj swój przepis na kawałek soczystego mięsa i ciesz się znakomitym smakiem. Lista zakupów: kotlety jagnięce, czosnek, miód, rozmaryn. Składniki: 6 kotletów Read More... (http://pychotka.pl/Jagnięce-kotleciki-Marcela)
    Przeczytaj cały wpis

    Dyniowy krem Małgorzaty

    Jesień za oknem, więc u nas nie może zabraknąć przepisu na pyszny krem dyniowy. Aby go wykonać potrzebujesz: dyni, marchewki, ziemniaków i bulionu.
    Przeczytaj cały wpis
  • Przepisy na dziś

×
×
  • Create New...

Important Information

Przeglądając, użytkując naszą stronę zgadzasz się na nasze warunki