Jump to content
Codziennik
  • ...
  • Polacynasaksach.pl
    • Admin
      Admin

      Łatwe ciasto ucierane z jabłkami

         (0 reviews)

      Dziś przepis na uniwersalne, szybkie i najlepsze ciasto ucierane. Ten przepis jest dlatego uniwersalny, ponieważ traktuję go jako bazę do różnych wypieków. Ciasto to mogłabym śmiało nazwać całorocznym ciastem z owocami, ponieważ robię je przez cały rok, zmieniając dowolnie owoce na takie, które akurat są dostępne na straganach. Truskawki, rabarbar, wiśnie, śliwki, jagody, jabłka ... Z tego samego przepisu robię zwykłą babkę w formie z kominkiem lub w keksówce, lub babkę marmurkową, dodając do 1/3 porcji ciasta 2-3 łyżki kakao. Gdy z kolei zmniejszę proporcje o połowę, otrzymuję babeczki cupcakes. Zapraszam na uniwersalne ciasto :) Łatwe ciasto ucierane z jabłkami Prostokątna forma 200 g cukru 200 g miękkiego masła 200 g mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek (żółtka i białka osobno) 1,5 łyżeczki esencji waniliowej około 500g jabłek (waga bez skórek i nasion) Piekarnik nagrzać do 175°C . Małe jabłka pokroić na ósemki, a duże na jeszcze mniejsze kawałki. Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, po każdym dobrze ubić. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Pianę ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką. Wlać ciasto i ułożyć na nim kawałki jabłek. Piec 45-55 min. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

      Przeczytaj cały wpis

      User Feedback

      Join the conversation

      You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
      Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

      Guest

    • Przepisy na dziś

    ×
    ×
    • Create New...

    Important Information

    Przeglądając, użytkując naszą stronę zgadzasz się na nasze warunki