Jump to content
  • Admin
    Admin

    Żeberka duszone tradycyjne

       (0 reviews)

    Jest czas na grillowaną polędwicę 2 minuty z każdej strony, jest czas na pulpety gotowane 20 minut. Ale przychodzi również pora na długie duszenie gulaszy i pieczenie całych szynek. Tu idziemy w godziny!!! Jesienią i zimą mam ochotę na takie długie sesje gotowania, kiedy garnek stoi na kuchence i rozgrzewa całe pomieszczenie, a zapachy sprawiają, że nie można się doczekać obiadu. Te żeberka dusiły się na małym ogniu półtorej godziny, albo nawet trochę dłużej. Po takim czasie mięso było bardzo mięciutkie i bez problemu odchodziło od kości. Użyłam tradycyjnych, podstawowych przypraw. Znane wszystkim, bezpieczne smaki i dzięki temu takie żeberka (po wyjęciu kości) zjedzą z ochotą nawet dzieci. Żeberka duszone tradycyjne orientacyjnie - 7 lub 8 porcji 1 kg żeberek wieprzowych z kośćmi 2-3 łyżki oleju do smażenia 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka mielonego kminku 3 ziarenka ziela angielskiego 1 - 1,5 szkl. bulionu sól, pieprz 1 płaska łyżka mąki do zagęszczenia sosu Żeberka podzielić na kawałki, po mniej więcej dwie kości na sztukę (w zależności od wielkości żeberek). Każdy kawałek posypać solą i pieprzem. Olej rozgrzać w garnku z szerokim dnem i mocno obsmażyć żeberka z każdej strony. Wyjąć je z garnka i na tym samym tłuszczu zrumienić cebulę pokrojoną w półplasterki. Dodać starty na tarce czosnek i wlać bulion. Włożyć z powrotem żeberka, wsypać przyprawy, przykryć pokrywką i dusić 1,5 godziny lub dłużej, aby żeberka były naprawdę miękkie. Jeśli trzeba, dodać soli. Miękkie żeberka wyjąć z sosu, wsypać mąkę i wymieszać, zagotować. Włożyć żeberka do zagęszczonego sosu. Podawać z ziemniakami, kaszą lub pieczywem.

    Przeczytaj cały wpis

    User Feedback

    Join the conversation

    You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Guest

  • Przepisy na dziś

×
×
  • Create New...

Important Information

Przeglądając, użytkując naszą stronę zgadzasz się na nasze warunki