Jump to content
  • Admin
    Admin

    Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką

       (0 reviews)

    Prosty przepis na pyszne, puszyste ciasto z jabłkami i chrupiącą kruszonką. Chociaż ciasto ucierane gości na naszych stołach głównie latem, a jabłka zazwyczaj trafiają do tradycyjnej szarlotki to zachęcam do wypróbowania jesiennej wersji tego wypieku z cudownie pachnącym cynamonem, maślaną kruszonką i płatkami podpieczonych migdałów. Składniki 130 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 290 g masła (250 g w temp. pokojowej) 5 jajek 220 g mąki tortowej 55 g mąki ziemniaczanej 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia 1 kopiata łyżeczka cynamonu 4 jabłka 1 łyżka soku z cytryny 40 g cukru pudru 2 łyżki płatków migdałowych Dodatkowo tortownica o śr. 28 cm papier do pieczenia Przygotowanie Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na 8 równych części. Skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z 1 łyżką cukru oraz 2 szczyptami cynamonu. W osobnej misce umieszczamy 40 g mąki tortowej 40 g zimnego masła oraz 40 g cukru pudru zagniatamy, aż uzyskamy kruszonkę. Masło (250 g w temp. pokojowej) miksujemy z cukrem (120 g) oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy po jednym jajku. Mąkę tortową (180 g), ziemniaczaną, proszek do pieczenia i 1/2 łyżeczki cynamonu przesiewamy przez sitko i dokładnie mieszamy z resztą składników. Ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Boki tortownicy można posmarować masłem i opruszyć mąką. Układamy jabłka, posypujemy kruszonką, cynamonem i migdałami. Pieczemy w temperaturze 180 st. C (góra/dół) przez ok. 50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli na wykałaczce nic nie zostaje ciasto jest gotowe. Choć będzie to ciężkie, należy je zostawić do całkowitego wystygnięcia :) Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

    Przeczytaj cały wpis

    User Feedback

    Join the conversation

    You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Guest

  • Przepisy na dziś

×
×
  • Create New...

Important Information

Przeglądając, użytkując naszą stronę zgadzasz się na nasze warunki