Jump to content
Codziennik
  • ...
  • Polacynasaksach.pl
    • Admin
      Admin

      Dobry sernik cytrynowy

         (0 reviews)

      Podobno sernik, to ulubiony deser większości z nas, kochamy serniki na zimno i na ciepło, serniki z bakaliami, makiem, czekoladą. Dzisiaj sernik bez zbędnych dodatków, na spodzie z pokruszonych ciasteczek, pieczony w tortownicy, bardzo kremowy o delikatnym cytrynowym smaku 🙂 Dobry sernik kremowy Składniki na spód – 180 g zbożowych ciasteczek – 60 g masła Ciasteczka zmiksuj w blenderze na proszek, dodaj masło, połącz składniki w dłoniach. Powinna powstać masa, o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 21 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do tortownicy, wyrównaj powierzchnię ubijając np. spodem od szklanki. Odłóż do lodówki. Składniki na sernik – 900 g. mielonego sera z wiaderka – 3/4 szklanki cukru – 4 jajka w temperaturze pokojowej – 200 g śmietany 12/18 % – 1 opakowanie budyniu waniliowego – 1 duża cytryna Cytrynę dokładnie wyszoruj, pod bieżącą wodą. Zetrzyj skórkę z całej cytryny, dokładnie wyciśnij sok. Jajka ubij z cukrem na gęsty i puszysty krem. Stopniowo dodaj ser, sok i skórkę z cytryny, mieszaj na małych obrotach. Na koniec dodaj proszek budyniowy i śmietanę, połącz składniki. Na ciasteczkowy spód, przelej masę serową. Wyrównaj powierzchnię. Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Na spód piekarnika daj naczynie żaroodporne z gorącą wodą (dwie szklanki). Sernik piecz około 60 minut. W połowie pieczenia, zmniejsz temperaturę do 170 stopni. Sernik powinien stygnąć, w lekko uchylonym piekarniku. Następnie w lodówce, przez kilka godzin. Smacznego 🙂 Dobry sernik cytrynowy

      Przeczytaj cały wpis

      User Feedback

      Join the conversation

      You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
      Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

      Guest

    • Przepisy na dziś

    ×
    ×
    • Create New...

    Important Information

    Przeglądając, użytkując naszą stronę zgadzasz się na nasze warunki