Jump to content
  • Admin
    Admin

    Drożdżówki z jabłkami

       (0 reviews)

    Dzień dobry :-) Mamy już piątek i weekend. Znowu tydzień szybciutko zleciał, nawet nie wiadomo kiedy. Jeśli lubicie drożdżówki z jabłkami, to mam dla Was idealną propozycję. Puszyste i bardzo smaczne domowe drożdżówki z jabłkami i cynamonem. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Troszkę zmieniłam pod siebie i dodałam do jabłek cynamon. Z podanego przepisu wychodzi 16 sztuk. Polecam, są naprawdę rewelacyjne :-) Miłego piątku :-) Składniki: 500 g mąki pszennej tortowej 40 g świeżych drożdży 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 50 g masła 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 4 żółtka szczypta soli Dodatkowo: około 700 g jabłek 10 g cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 1 żółtko 1 łyżka mleka 1. Do miseczki rozkruszamy drożdże. Mleko podgrzewamy, masło roztapiamy. Do drożdży dodajemy 1 łyżkę cukru, 170 ml mleka i 2 łyżki mąki. Wszystkie składniki oprócz drożdży bierzemy z tych odmierzonych. Całość mieszamy, nakrywamy ściereczką i odkładamy na 15 minut. 2. Do misy robota dajemy resztę składników i nasz gotowy rozczyn. Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Ciasto możemy oczywiście wyrobić ręcznie. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 1 godzinę. U mnie było 1,5 godziny. 3. W międzyczasie musimy przygotować sobie jabłka: obieramy je, wydrążamy środek i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i prażymy na małym ogniu. Dodajemy cukier waniliowy i cynamon. Jabłka prażymy około 10 minut często mieszając. Powinny nam się one tylko troszkę rozpaść. Odstawiamy do przestudzenia. 4. Po tym czasie musimy przygotować sobie blaszkę. Wykładamy ją papierem do pieczenia. Stolnicę oprószamy mąką, przekładamy nasze wyrośnięte ciasto. Może ono być klejące i wyrabiamy chwilkę. 5. Teraz ciasto dzielimy na mniej więcej 4 równe kawałki i formujemy kule. 6. Jedną bierzemy i przekrawamy nożem na 4 części. Bierzemy każdą z osobna i musimy rozwałkować na podłużny placek o długości 5 - 7 mm. 7. Na jedną część wykładamy łyżkę uprażonych jabłek, tak, żeby po bokach zostało nam puste ciasto. 8. Teraz ciasto nakładamy na jabłka (tak jakbyśmy składali na pierogi) i delikatnie zgniatamy. 9. Na pozostałym cieście ostrym nożykiem robimy nacięcia (podłużne paski) 10. Wszystkie paski nakładamy pojedynczo na zawiniętą stronę z jabłkami zawijając je pod spód, żeby nie odkleiły się nam podczas pieczenia. 11. Tak samo przygotowujemy pozostałe drożdżówki. Gotowe układamy na blaszce i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Ja na blaszkę dałam 8 a kolejne 8 na deskę. Wszystkich na raz nie uda się nam upiec, bo rosną. 12. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do miseczki wbijamy żółtko i dodajemy łyżkę mleka. Mieszamy i za pomocą pędzelka smarujemy drożdżówki (te, które będziemy piec). 13. Pieczemy około 20 - 22 minuty funkcja góra - dół. Bułeczki powinny ładnie się zarumienić. Polecam sprawdzanie, bo mój piekarnik na tej funkcji zarumienił drożdżówki dość szybko i potem zmieniłam na funkcję tylko dół. 14. Upieczone drożdżówki studzimy na kratce. Możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)

    Przeczytaj cały wpis

    User Feedback

    Join the conversation

    You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Guest

  • Przepisy na dziś

×
×
  • Create New...

Important Information

Przeglądając, użytkując naszą stronę zgadzasz się na nasze warunki