Jump to content
  • Admin
    Admin

    Jak ugotować ryż na sypko?

       (0 reviews)

    Właściwe ugotowanie ryżu , zwłaszcza do takich potraw jak curry jest jak kropka nad "i" całego dania.

    Można to zrobić na dwa sposoby :

    1 . W mikrofali.

    Proporcje ryżu do objętości wody są takie jak przy tradycyjnym gotowaniu. Około 2 szklanek wody na szklankę ryżu.

    Oba składniki w żaroodpornym naczyniu umieszczamy w mikrofali. Przykrywamy. To ważne.

    Mikrofalę ustawiamy na dużą moc na 4 minuty. Po upływie tego czasu odczekujemy jeszcze 5 min, potem znów właczamy mikrofalówkę na 4 min. Powtarzamy tą czynność 3-4 razy , dopóki ryż nie wchłonie całej wody.

    2 . Na kuchni.

    Ryż przesmażamy do zeszklenia z łyżką oliwy lub oleju. Dodajemy wodę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy dopóki ryż  nie wchłonie wody. Następnie odstawiamy na 15 min do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni.

    Tak ugotowany ryż jest puszysty i się nie klei.

     

    User Feedback

    Join the conversation

    You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Guest

  • Przepisy na dziś

×
×
  • Create New...

Important Information

Przeglądając, użytkując naszą stronę zgadzasz się na nasze warunki