
Jak ugotować ryż na sypko?
-
- By Admin
- 0 comments
- 63 views
Właściwe ugotowanie ryżu , zwłaszcza do takich potraw jak curry jest jak kropka nad "i" całego dania.
Można to zrobić na dwa sposoby :
1 . W mikrofali.
Proporcje ryżu do objętości wody są takie jak przy tradycyjnym gotowaniu. Około 2 szklanek wody na szklankę ryżu.
Oba składniki w żaroodpornym naczyniu umieszczamy w mikrofali. Przykrywamy. To ważne.
Mikrofalę ustawiamy na dużą moc na 4 minuty. Po upływie tego czasu odczekujemy jeszcze 5 min, potem znów właczamy mikrofalówkę na 4 min. Powtarzamy tą czynność 3-4 razy , dopóki ryż nie wchłonie całej wody.
2 . Na kuchni.
Ryż przesmażamy do zeszklenia z łyżką oliwy lub oleju. Dodajemy wodę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy dopóki ryż nie wchłonie wody. Następnie odstawiamy na 15 min do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni.
Tak ugotowany ryż jest puszysty i się nie klei.