Jump to content
Codziennik
  • ...
  • Polacynasaksach.pl
    • Admin
      Admin

      Knedle z brzoskwiniami

         (0 reviews)

      Był u mnie już przepis na knedle z truskawkami i śliwkami. Dzisiaj zaproponuję knedle z brzoskwiniami. Do ich przygotowania wystarczy kilka podstawowych składników jak ziemniaki, mąka, jajka i brzoskwinie z puszki. Przy robieniu knedli, bardzo ważny jest wybór odpowiednich ziemniaków. Najlepiej nadają się ziemniaki mączyste, zawierające więcej skrobi, łatwo rozpadające się, o jasnym i sypkim miąższu. Zaliczają się do nich odmiany: Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun i Gustaw. Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 puszka brzoskwiń, 2 jajka, 200 g mąki, sól. Dodatkowo: 400 g śmietany 18%, 2 łyżki cukru, 1 połówka brzoskwini w zalewie (do dekoracji). Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. Następnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub dokładnie rozgnieść praską. Brzoskwinie otworzyć i dobrze odsączyć z zalewy. Każdą połówkę pokroić na 4 części. Jedną połówkę odłożyć na później, do ułożenia na wierzchu ugotowanych knedli. Do dużej miski przełożyć ziemniaki, wsypać mąkę, dodać jajka i zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli ciasto bardzo nam się klei, można dodać trochę więcej mąki, ale trzeba pamiętać, że im mniej mąki, tym knedle są delikatniejsze, bardziej miękkie. Z przygotowanego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (około 35-40 g), na otwartej dłoni mocno je rozpłaszczyć na placuszek. Na środku umieścić kawałek brzoskwini. Dokładnie zlepić brzegi i uformować kulę. Odkładać na oprószoną mąką stolnicę. Zagotować dużą ilość wody z niewielką ilością soli. Stopniowo wrzucać do niej knedle. Ja jednorazowo gotuję 6-7 sztuk. Każdą partię knedli z brzoskwiniami, należy gotować przez około 7 minut do czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię. Kluski wyjmować z garnka łyżką cedzakową i układać na talerzach. Przed podaniem knedle polać śmietaną wymieszaną z cukrem i posypać drobno pokrojonymi brzoskwiniami. Drukuj przepis

      Przeczytaj cały wpis

      User Feedback

      Join the conversation

      You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
      Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

      Guest

    • Przepisy na dziś

    ×
    ×
    • Create New...

    Important Information

    Przeglądając, użytkując naszą stronę zgadzasz się na nasze warunki