Jump to content
Codziennik
  • ...
  • Polacynasaksach.pl
    • Admin
      Admin

      Orzechowiec na biszkopcie

         (0 reviews)

      Orzechowiec na biszkopcie kakaowym z kremem maślanym i warstwą bezowo-orzechową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z dodatkiem dużej ilości orzechów włoskich. Pomiędzy domowy krem budyniowy z żółtkami, dzięki czemu jest jeszcze delikatniejszy w smaku. Całość na biszkopcie kakaowym lekko nasączonym herbatą i polany czekoladową polewą. Ciasto nie jest przesłodzone, intensywne w smaku i do tego chrupiące orzechy. Idealny deser w zimowy czas. TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem. ORZECHOWIEC NA BISZKOPCIE SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ORZECHOWĄ: 5 białek, dużych 1 szklanka cukru 250 g orzechów włoskich, drobno posiekanych 2 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 5 jajek, dużych 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY: 800 ml mleka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy 2 żółtka 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek 1 łyżka kaszki manny 300 g masła, temp. pokojowa SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 100 ml śmietanki kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE: 1 szklanka mocnej herbaty 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny * 1 szklanka o pojemności 250 ml. Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Orzechy mieszamy z przesianymi mąkami oraz proszkiem. Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier. W kilku porcjach dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy, aby piana jak najmniej opadła. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 160 C przez około 45-50 min. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. Gotowy ostudzony blat owijamy folią i w identycznej formie pieczemy biszkopt. Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta i sztywna masa. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części. Nasączamy połową herbaty z cukrem i sokiem z cytryny. 600 ml mleka zagotowujemy z cukrem, kaszką i wanilią. Do pozostałego mleka przesiewamy proszek budyniowy oraz dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Wlewamy do gorącego mleka i cały czas mieszając gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia, owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy dodając po łyżce budyń. Połowę kremu wykładamy na biszkopt i przykrywamy warstwą orzechową. Następnie ponownie krem, biszkopt i nasączenie. Przed podaniem wykonujemy polewę. Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy do połączenia. Wylewamy na wierzch biszkoptu. Zostawiamy na 15 minut do stężenia.

      Przeczytaj cały wpis

      User Feedback

      Join the conversation

      You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
      Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

      Guest

    • Przepisy na dziś

    ×
    ×
    • Create New...

    Important Information

    Przeglądając, użytkując naszą stronę zgadzasz się na nasze warunki