Jump to content
Codziennik
  • ...
  • Polacynasaksach.pl
    • Przepisy kulinarne

      W tym miejscu są zamieszczane przepisy z kuchni z róznych stron świata . Każdy użytkownik również ma możliwość podzielenia się własnymi recepturami, redagowaniem i edycją własnych poradników.

      Łatwe jesienne ciastka francuskie ze śliwkami

      Już niejednokrotnie mówiłam (czy raczej pisałam Wam), że szalenie lubię ciasto francuskie. Jednak nigdy nie robię go sama, za to w lodówce w zasadzie zawsze mam przynajmniej jedno opakowanie w zapasie, chłodzone lub zamrożone. Można kupić naprawdę dobre ciasto francuskie przygotowane na bazie masła i takiego proponuję poszukać. Z pomocą “gotowca” nasz pyszny deser: jesienne ciastka francuskie ze śliwkami jest już w zasadzie gotowy! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Koncepcja ciastek jest bardzo prosta. Na pokrojony w prostokąty arkusz schłodzonego ciasta (to ważne, żeby pracować z chłodnym ciastem francuskim, prosto z lodówki, inaczej staje się zbyt elastyczne i łatwo je rozerwać, z trudem utrzymuje też swój kształt) układamy bardzo cienko pokrojone śliwki, zawijamy brzegi, smarujemy je roztrzepanym jajkiem, obsypujemy cukrem i …tyle! Ciastka już mogą trafić do pieca i za jakiś kwadrans siadamy zadowoleni, z kubkiem w dłoni i ciepłym ciastkiem, ciesząc się z pięknej jesieni za oknem. Co powiecie na taki plan?! Najlepiej jest użyć słodkich, miękkich i dojrzałych śliwek, które w zasadzie nie potrzebują już dodatku cukru, a same w trakcie pieczenia ładnie się skarmelizują i będą pyszne jak powidła. Pamiętajcie, żeby owoce układać na cieście, które jest już ułożone na blaszce do pieczenia. W innym wypadku, będzie Wam bardzo trudno przenieść ciasto obciążone śliwkami na blaszkę, rozerwie się i straci kształt. Z arkusza ciasta upiekłam 8 dużych ciastek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ciasto francuskie - 1 opakowanie cukier - ok. 4 łyżki, najlepiej duże kryształy jajko - 1 szt śliwki - ok 10 dojrzałych sztuk cynamon - opcjonalnie Przygotowanie: Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto francuskie podziel na prostokąty wielkości mniej więcej tabliczki czekolady. Ułóż je na blaszce, zawiń do środka brzeg każdego ciastka (ok. 0,5-1 cm). Brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem. Śliwki przekrój na połówki, wyjmij pestki, a następnie pokrój w cienkie (!) plasterki. Owoce układaj na środku każdego ciastka tak, by kawałki  nachodziły na siebie jak wachlarz. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Brzeg każdego ciastka obsyp grubym cukrem. Blaszkę z ciastkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz, aż ciastka będą złoto-brązowe, ok. 15 minut. Przed podaniem ostudź. *** Jeśli masz ochotę na inny deser ze śliwkami, spróbuj koniecznie Łatwe ciasto ze śliwkami, przepis znajdziesz TUTAJ . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
      Przeczytaj cały wpis

      Marchewka z groszkiem

      Dziś witam się z Wami pyszną marchewką z groszkiem. Klasyk w kuchni polskiej. Mnie zawsze będzie się kojarzyć z mielonymi kotlecikami. W czasach mojego dzieciństwa groszek był z puszki, a teraz, na własnym gospodarstwie używam groszku mrożonego. Niektórzy do marchewki z groszkiem dodają jeszcze kukurydzę. Taka wersja również jest niczego sobie. Ja polecam kukurydzę mrożoną w ziarenkach, tak jak groszek. 5 marchewek 1 szkl. mrożonego groszku 0,5 szkl. wody ¼ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka mąki Marchewkę pokroić w kostkę, wlać wodę, sól i cukier. Gotować 5 minut. Dodać groszek i gotować kolejnych 5 minut. Dodać masło, a jak się rozpuści, posypać równomiernie mąką i wymieszać. Zagotować.
      Przeczytaj cały wpis

      Ciasto kawowe z gruszką

      Wynik: 50 Czas przygotowania: 20minuty Czas gotowania: 30minuty C o zrobić kiedy pandemia w toku, cmentarze pozamykane do tego ta przygnębiająca pogoda? Sposobem na poprawienie humoru może być kawałek pysznego ciasta. Ciasta, nieco improwizowanego bo kiedy brzoskwinie okazały się być gruszkami trzeba było skomponować smaki tak aby do siebie pasowały. Połączenie gruszek z musem kawowym wyszło zaskakująco dobre i od dzisiaj będę łączyć te smaki częściej. Składniki Składniki na biszkopt: jajka - 5 szt. mąka - 3/4 szklanki mąka ziemniaczana - 2 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka cukier - 5 łyżek sól - szczypta Składniki na krem kawowy: śmietanka 30% - 400 ml serek mascarpone - 250 g kawa espresso - 250 ml cukier puder do smaku - ok. 4 łyżek żelatyna - 3 łyżeczki Dodatkowo: gruszki w syropie - 1 puszka kawa mielona - do posypania Instrukcje Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania usztywnić pianę cukrem i ubijać aż stanie się gładka, lśniąca i sztywna. Do piany dodać rozmieszane żółtka i  wymieszać. Następnie przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 32/34 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 30 min. Zaparzyć espresso, rozpuścić w niej żelatynę. Serek mascarpone ubić lekko z cukrem, dodać śmietankę i ubijać aż stanie się sztywna i puszysta. Należy uważać ponieważ bardzo łatwo jest ten moment przegapić i masa może się zamienić w masło. Pod koniec ubijania dodać kawę z żelatyną i ubijać tylko do dokładnego wymieszania się składników. Gruszki odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki, najlepiej w kostkę. Syrop można wykorzystać do nasączenia biszkoptu. Biszkopt przekroić na pół. Pierwszy blat ułożyć w blaszce, nasączyć, wyłożyć cienką warstwę kremu kawowego, ułożyć warstwę gruszek, następnie przykryć cienką warstwą kremu. Przyłożyć drugi biszkopt i lekko docisnąć. Ponownie nasączyć biszkopt, posmarować resztą masy kawowej i posypać mieloną kawą. Wstawić do lodówki. Smacznego:)
      Przeczytaj cały wpis

      Omlet kokosowy z serem i owocami

      Puszysty delikatny omlet z dodatkiem wiórków kokosowych, przełożony białym serkiem i ulubionymi owocami, polany miodem - to idealna propozycja na śniadanie dla każdego. Omlet jest puszysty i lekki, ale dzięki dodatkom bardzo sycący. Tak więc jeżeli pokusisz się o wykonanie tego omleta - zyskasz energię na cały cudowny dzień :) Składniki na omlet: 3 białka, 2 żółtka, szczypta soli, 1 łyżka mąki, 30 g wiórków kokosowych. Masa serowa: 150 g białego serka (np. Mój Ulubiony z Wielunia), 1 żółtko. 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżeczka esencji waniliowej. Dodatkowo: 1 banan (pocięty na plasterki), 100 g borówek amerykańskich, 1 łyżka wiórków kokosowych (do posypania), miód lub syrop klonowy (do polania), olej do smażenia omleta. Przygotować 4 naczynia (np. miseczki). W jednym umieścić 3 białka ze szczyptą soli, w drugim 2 żółtka, do trzeciego przesiać mąkę, a w czwartym odmierzyć 30 g wiórków kokosowych. Białka ubić na sztywno, tak żeby można było obrócić z nimi miskę do góry nogami. Żółtka rozmącić razem, tak żeby tworzyły jednolitą konsystencję. Do wcześniej przygotowanych ubitych białek, dodać żółtka, mąkę oraz wiórki kokosowe. Za pomocą robota, na najmniejszych obrotach (delikatnie) połączyć wszystko razem. Nie ubijać zbyt długo, ponieważ wtedy nam wszystko opadnie. Przygotować patelnię o śr. 20 cm. Za pomocą pędzelka, dno patelni posmarować olejem. Podgrzać pustą patelnię. Kiedy już będzie rozgrzana, zmniejszyć gaz na średni i wlać ciasto omletowe na patelnię. Pomału smażyć. Nie należy się spieszyć, zostawiamy omlet, aż pomalutku nabierze złotej barwy. Wtedy obracamy go na drugą stronę. Przygotować masę serową. Do naczynia przełożyć serek, żółtko, cukier puder i esencję waniliową. Wszystko dokładnie wymieszać. Omlet zdjąć z patelni. Posmarować serkiem i posypać bananami i borówkami. Złożyć na pół, polać miodem lub syropem klonowym i posypać wiórkami kokosowymi. Podawać od razu po przygotowaniu. Inspiracja wyglądu podania: missberry.pl Drukuj przepis
      Przeczytaj cały wpis

      Placki ziemniaczane po węgiersku (z gulaszem)

      Po raz pierwszy przygotowany samodzielnie – placek po węgiersku. Pyszny! Nad wyglądem powinnam jeszcze popracować, ale i tak jestem z siebie dumna;) Poniżej przepis jedynie na placki ziemniaczane, bo przepis na gulasz publikowałam już wcześniej pod tym postem (KLIK) . Jest to przepis na gulasz po węgiersku, najlepszy z najlepszych. Uwielbiam go i mega go Wam polecam, nie tylko w towarzystwie placków ziemniaczanych 😉 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na 5-6 dużych placków 1,2 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz Obrane ziemniaki trzemy na drobnych oczkach tarki. Odstawiamy na sito na kilka minut. Dodatkowo lekko odsączamy ziemniaki w dłoniach. Przekładamy do miski. Wodę po ziemniakach delikatnie zlewamy, a pozostałą na dnie garnka skrobię dodajemy do ziemniaków. Dodajemy jajka, mąkę oraz sól i pieprz. Mieszamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wykładamy 3 duże łyżki masy ziemniaczanej i rozprowadzamy ją po powierzchni patelni tworząc duży placek. Moc palnika zmniejszamy i smażymy placek na rumiano. Po kilku minutach przewracamy na drugą stronę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Usmażone placki podajemy razem z gulaszem. Ja polecam serdecznie gulasz z TEGO przepisu (KLIK) , posypane posiekaną natką. Dodatkowo można polać kleksem gęstej, kwaśnej śmietany. Polecam również przepis na rurki z ciasta francuskiego z kremem kawowym
      Przeczytaj cały wpis

      Cruffins przepis podstawowy

      Cruffins to połączenie muffina z croissantem. Stworzony przez Kate Reid z Lune Croissanterie w Melbourne w Australii w 2013 roku. Następnie spopularyzowany i zarejestrowany przez Holmesa Bakehouse'a z San Francisco. Istnieją w wielu odmianach. Warto poszukać w internecie. Wspaniałe do kawy. Można wytarzać go w cukrze z cynamonem. 400 g mąki 24 g cukru + cukier puder do posypania 80 ml wody 80 g mleka 7 g suchych drożdży 16 g masła do ciasta + ok 100 g masła do smarowania miedzy warstwami 1 jajko 8 g soli Drożdże rozpuść w 15 ml wody i odstaw na kilka minut aby zaczęły pracować. Przesiej mąkę. 350 g mąki zmieszaj z cukrem i solą. Dodaj ciepłe mleko, resztę wody, drożdże i jajko. Wstępnie zagnieć ciasto. Dodaj 16 g masła i wyrabiaj dalej dodając/podsypując pozostałą mąką (50 g). Uformuj kulkę i odstaw do wyrośnięcia na 45 min. Po wyrośnięciu podziel na 6 porcji i uformuj małe kulki. Pozostaw na 20 min do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Rozwałkuj każdą kulkę na elipsy lub prostokąty o wymiarach ok 18/28 cm. Każdy płat posmaruj masłem po jednej stronie (masło ma być bardzo miękkie ale nie rozpuszczone). Zaczynając od krótszego brzegu zwiń w rulon każdy płat masłem do środka. Pozostaw na kilka minut - w międzyczasie wysmaruj formę do muffinów masłem. Każdy rulon przetnij wzdłuż i z każdej połówki rulonu uformuj cruffina zawijając w okrąg/węzeł (przeciętą częścią na zewnątrz) a końcówkę podwiń pod spód. Powstałe 12 Cruffinów umieść w formach i pozostaw do wyrośnięcia na 45 min. Piecz w temperaturze 220°C przez 15 minut. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.
      Przeczytaj cały wpis

      Makaron z brokułami w sosie serowo – śmietanowym

      To propozycja na szybki, pożywny, wegetariański obiad z makaronem. Kremowy sos serowy, ożywia smak zielonych warzyw i makaronu. Wysoko procentową śmietankę, można zastąpić śmietaną 12 % do zup i sosów. Polecam szczególnie fanom, podpuszczkowych serów pleśniowych, obiad idealny na co dzień i na wieczór we dwoje 🙂 Makaron z brokułem w sosie serowym Składniki na makaron w sosie serowym – 200 g makaronu penne – 125 g ser pleśniowy podpuszczkowy Brie – 100-150 ml. śmietany kremówki lub śmietana 12 % do zup i sosów – 1 cebulka – 2 ząbki czosnku – 1 mały brokuł – 4 duże liście szpinaku – 1 łyżeczka suszonego majeranku – sól i pieprz do smaku – olej roślinny Makaron ugotuj w lekko posolonej wodzie, odcedź i przelej chłodną wodą. Cebulę pokrój na małą kostkę, czosnek i szpinak posiekaj. Brokuł podziel na małe różyczki, ugotuj na parze, lub w lekko posolonej wodzie ( około 3 minuty ), odcedź. Na rozgrzany olej daj cebulę, kiedy cebula się przyrumieni, dorzuć czosnek. Następnie dodaj drobno pokrojony ser podpuszczkowy. Smaż mieszając, na bardzo małym ogniu. Dolej śmietankę, jeżeli dodajesz śmietanę 12 – 18%, wcześniej zahartuj ją gorącą wodą. Na koniec dodaj szpinak i suszone zioła, dopraw do smaku. Od podaj z brokułem i makaronem 🙂 Smacznego 🙂
      Przeczytaj cały wpis

      Polpettone della nonna, czyli klops po włosku – U stóp Benbulbena

      Już od jakiegoś czasu chodził za mną ten przepis. Wspomniałam o nim mężowi, który się tak zapalił do konsumpcji, że idąc do sklepu pytał, czy aby mielonego mięsa nie kupić. W końcu się doczekał i swoje obżarstwo, mam nadzieję, popamięta na długo. Klops wyszedł bardzo dobry. Jest to doskonałe danie na jesienną, chłodną i pełną przelotnych deszczy aurę. Chociaż wydaje się skomplikowany i pracochłonny, to w rzeczywistości nie jest to trudne danie. Dziś szykowałam je podczas rozmowy telefonicznej z mamą i więcej uwagi poświęciłam umieszczeniu słuchawki telefonu w takiej pozycji na maselniczce, by nie wpadła w mięso a jednocześnie było dobrze mnie słychać, niż rolowaniu polpettone . Nie jest to potrawa, która wybitnie kojarzy się z kuchnią włoską, choć nasza polska nazwa na podobne danie, tj. pieczeń rzymska, kieruje nas prosto na Półwysep Apeniński. Gdyby się przyjrzeć kuchniom Europy, to w każdym zakątku znajdziemy pieczeń z mięsa mielonego. W Irlandii będzie to meatloaf , w Czechach sekaná a w Danii forloren hare . Niech się nazywa jak chce, ważne, że danie smakuje i dzieciom, i dorosłym. Niektórym dorosłym nawet za bardzo! POLPETTONE DELLA NONNA 600 g chudego mięsa wołowego, zmielonego 1 bułka lub 2 dwie kromki pszennego chleba 3 łyżki mleka 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki startego parmezanu 1 pęczek natki pietruszki 4 duże plasterki gotowanej szynki 6-8 plasterków żółtego sera (u mnie gouda) 6-8 plastrów wędzonego boczku sól świeżo zmielony pieprz oliwa 6 średnich ziemniaków ½ cebuli 4 marchewki świeży lub suszony tymianek Bułkę namaczamy w mleku. Drobno siekamy natkę pietruszki. Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, parmezan, odciśniętą bułkę oraz posiekaną natkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy całość dokładnie, a następnie wykładamy na duży arkusz papieru do pieczenia lub na spory kawałek folii spożywczej. Dłońmi formujemy masę mięsną w prostokąt. Układamy na nim plastry szynki, a następnie przykrywamy plasterkami sera. Całość zwijamy dość ciasno w roladę, zasklepiając masą mięsną boki. Obkładamy roladę plastrami wędzonego boczku, zawijając jego końce pod spód klopsa. Zawinięty w folii wkładamy lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170℃ (z termoobiegiem). Obieramy warzywa i je kroimy – cebulę w półplasterki, marchewkę w plasterki, a ziemniaki w łódki. Warzywa mieszamy z łyżką oliwy oraz przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Wyjmujemy klops z lodówki, układamy na środku naczynia żaroodpornego i usuwamy folię. Wokół wysypujemy warzywa, delikatni skrapiamy klops oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 50 minut. Po wyjęciu odstawiamy na 5 minut nim zaczniemy kroić. (przepis wg Le Ricette della nonna. La cucina di una volta, i piatti che fanno tornare bambini )
      Przeczytaj cały wpis

      Placuszki dyniowe z przyprawami korzennymi

      J eżeli tak, jak ja, kochacie dynię i jesienią próbujecie przemycić ją do każdego dania, to z pewnością pokochacie te placuszki dyniowe z przyprawami korzennymi. Przygotowałem je według ulubionego przepisu na amerykańskie pancakes na maślance. Dzięki temu są bardzo puszyste i delikatne. Za sprawą solidnej porcji purée z dyni zyskują intensywny pomarańczowy kolor, a odrobina cynamonu, kardamonu i goździków sprawia, że są bardzo aromatyczne i po prostu niecodziennie pyszne. Te placuszki dyniowe idealnie sprawdzą się na śniadanie lub podwieczorek. Polane odrobiną miodu lub syropu klonowego oraz posypane pokruszonymi orzechami włoskimi smakują wprost obłędnie. Szczególnie polecam podać je z Pumpkin Spice Latte , na którą przepis znajdziecie również na blogu, co pozwoli poczuć jesienny klimat w pełni. Jeżeli lubicie zacząć dzień na słodko, to ten przepis na placuszki dyniowe jest zdecydowanie dla Was! A taka wieżyczka zrobiona z pankejków z pewnością rozchmurzy nawet najbardziej ponury dzień jesieni! 😉 Placuszki dyniowe z przyprawami korzennymi Łukasz Jeżeli tak, jak ja, kochacie dynię i jesienią próbujecie przemycić ją do każdego dania, to z pewnością pokochacie te placuszki dyniowe z… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska Wydrukuj przepis Ilość porcji: 16 sztuk Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI Placuszki dyniowe: 250 ml maślanki lub kefiru (1 szklanka) 250 g purée z dyni* (1 szklanka) 50 g roztopionego masła 1 duże jajko 50 g cukru trzcinowego 250 g mąki pszennej (2 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu ½ łyżeczki mielonego kardamonu ½ łyżeczki mielonych goździków szczypta soli Do podania: miód, syrop klonowy lub syrop z agawy pokruszone orzechy włoskie PRZYGOTOWANIE Purée z dyni połącz z maślanką, roztopionym masłem oraz jajkiem. Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia, przyprawami oraz solą i dodaj do mokrych składników. Ciasto wymieszaj łyżką lub trzepaczką, aż do powstania jednolitej masy. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby wlej więcej maślanki lub dosyp odrobinę mąki. Nieprzywierającą patelnię mocno rozgrzej i nałóż po czubatej łyżce ciasta. (Jeżeli nie posiadasz takiej patelni, to wlej odrobinę oleju lub użyj masła klarowanego do smażenia). Placuszki dyniowe smaż z obu stron po 2-3 minuty na małym ogniu do złotobrązowego koloru. Powinno wyjść około 16 sztuk. Gotowe placki ułóż w stosy na talerzach i podawaj z miodem lub syropem klonowym. Posyp je z wierzchu pokruszonymi orzechami włoskimi. UWAGI *Aby otrzymać purée, upiecz pozbawioną pestek i pokrojoną na mniejsze cząstki dynię w piekarniku nagrzanym do 200°C do miękkości (około 30 minut). Dynię można zawinąć w folię aluminiową. Wtedy proces jest szybszy, a dynia nie wysycha. Następnie po wystudzeniu, obierz ją ze skórki i zmiksuj na purée.
      Przeczytaj cały wpis

      Czekoladowy pudding jaglany

      C zekoladowy pudding jaglany 1/2 szklanki kaszy jaglanej przelanej wrzątkiem 250 ml mleczka kokosowego lub migdałowego 1 łyżka masła orzechowego z orzeszków arachidowych niesolonego cukier kokosowy ok. 1 łyżka 1/2 opakowania gorzkiej czekolady ( lub więcej jeśli trzeba) Kaszę wypłucz, przelej wrzątkiem, wlej mleczko kokosowe i gotuj do miękkości na małym ogniu ok. 12 minut ( ja mam ostatnio taką jagłę, że po 8 minutach już się rozgotowuje). Następnie dodaj czekoladę, masło orzechowe, cukier kokosowy . Całość zmiksuj blenderem na krem.
      Przeczytaj cały wpis

      Ciasto Aluni

      Masło stopić. Białka ubić, dodawać ucierając cukier, żółtka, mąkę z proszkiem, masło. Wlać na blachę, na wierzch owoce. Piec ok 50 min w 170'C.
      Przeczytaj cały wpis

      Ciasto Aluni

      Masło stopić. Białka ubić, dodawać ucierając cukier, żółtka, mąkę z proszkiem, masło. Wlać na blachę, na wierzch owoce. Piec ok 50 min w 170'C.
      Przeczytaj cały wpis

      Rafaello

      Zagotować wodę z cukrem, rozpuścić, przestudzić, dodać pokruszone wafle, masło, mleko, połowę wiórków. Wymieszać, schłodzić 30 min. Migdały sparzyć, obrać ze skórki. Z masy formować kulki, w środek włożyć migdał, obtoczyć w wiórkach, układać w karbowanych foremkach papierowych.
      Przeczytaj cały wpis

      Rafaello

      Zagotować wodę z cukrem, rozpuścić, przestudzić, dodać pokruszone wafle, masło, mleko, połowę wiórków. Wymieszać, schłodzić 30 min. Migdały sparzyć, obrać ze skórki. Z masy formować kulki, w środek włożyć migdał, obtoczyć w wiórkach, układać w karbowanych foremkach papierowych.
      Przeczytaj cały wpis

      Bulki

      Przesiać mąkę, dodać drożdże, niepełną łyżkę cukru, sól, ciepłe mleko i wyrobić ciasto, dodając na końcu olej. Odstawić do wyrośnięcia. Podzielić na bułeczki, ułożyć na lekko natłuszczonej blasze, upiec w 170'C.
      Przeczytaj cały wpis

      Bulki

      Przesiać mąkę, dodać drożdże, niepełną łyżkę cukru, sól, ciepłe mleko i wyrobić ciasto, dodając na końcu olej. Odstawić do wyrośnięcia. Podzielić na bułeczki, ułożyć na lekko natłuszczonej blasze, upiec w 170'C.
      Przeczytaj cały wpis

      gniazdka

      Zagotować mleko z wodą i masłem, dodać szczyptę soli i mąkę, zaparzyć, ostudzić. Dodawać po 1 jajku, ucierać, dodać proszek.. Wyciskać szprycą wianuszki, układać na blasze posypanej mąką. Piec w mocno nagrzanym piekarniku. Polukrować lukrem z cukru pudru i wody z kwaskiem.
      Przeczytaj cały wpis

      gniazdka

      Zagotować mleko z wodą i masłem, dodać szczyptę soli i mąkę, zaparzyć, ostudzić. Dodawać po 1 jajku, ucierać, dodać proszek.. Wyciskać szprycą wianuszki, układać na blasze posypanej mąką. Piec w mocno nagrzanym piekarniku. Polukrować lukrem z cukru pudru i wody z kwaskiem.
      Przeczytaj cały wpis

      Jajka faszerowane

      Zimne, ugotowane jajka przekroić wzdłuż. Wybrać jajka ze skorupek, posiekać, posolić, popieprzyć, dodać garść posiekanego szczypiorku, przesmażyć z łyżką masła i 2 łyżkami śmietany. Farsz włożyć do skorupek, posypać bułką tartą, zasmażyć na patelni.
      Przeczytaj cały wpis

      Jajka faszerowane

      Zimne, ugotowane jajka przekroić wzdłuż. Wybrać jajka ze skorupek, posiekać, posolić, popieprzyć, dodać garść posiekanego szczypiorku, przesmażyć z łyżką masła i 2 łyżkami śmietany. Farsz włożyć do skorupek, posypać bułką tartą, zasmażyć na patelni.
      Przeczytaj cały wpis
    • Przepisy na dziś

    ×
    ×
    • Create New...

    Important Information

    Przeglądając, użytkując naszą stronę zgadzasz się na nasze warunki