Jump to content
Codziennik
  • ...
  • Polacynasaksach.pl
    • Przepisy kulinarne

      W tym miejscu są zamieszczane przepisy z kuchni z róznych stron świata . Każdy użytkownik również ma możliwość podzielenia się własnymi recepturami, redagowaniem i edycją własnych poradników.

      Karpatka

      Wodę zagotować z masłem, dodać mąkę, zaparzyć, ostudzić. Dodawać jajka, ucierając. Upiec osobno 2 placki. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać budyń, mąkę, 1 szkl mleka. Resztę mleka zagotować, do gotującego wlać masę, mieszać do zgęstnienia, ostudzić. Utrzeć masło, dodawać budyń, przełożyć placki.
      Przeczytaj cały wpis

      Karpatka

      Wodę zagotować z masłem, dodać mąkę, zaparzyć, ostudzić. Dodawać jajka, ucierając. Upiec osobno 2 placki. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać budyń, mąkę, 1 szkl mleka. Resztę mleka zagotować, do gotującego wlać masę, mieszać do zgęstnienia, ostudzić. Utrzeć masło, dodawać budyń, przełożyć placki.
      Przeczytaj cały wpis

      Chili Con Carne

      1Do przygotowania chili con carne potrzebne potrzebować ostrych papryczek. Najfajniejszy efekt daje pomieszanie ze sobą kilku rodzajów papryk, jeśli jednak zastosujesz tylko jedno, też zastosujesz dobre dobre Uważajcie z ostrymi paprykami. Potrawa według tego przepisu jest bardzo ostra, jeśli chceszecie, aby Wasze danie było mniej ostre, zamiast papryczki habanero i piri-piri stosujecie mniej o...
      Przeczytaj cały wpis

      Chili Con Carne

      1Do przygotowania chili con carne potrzebne potrzebować ostrych papryczek. Najfajniejszy efekt daje pomieszanie ze sobą kilku rodzajów papryk, jeśli jednak zastosujesz tylko jedno, też zastosujesz dobre dobre Uważajcie z ostrymi paprykami. Potrawa według tego przepisu jest bardzo ostra, jeśli chceszecie, aby Wasze danie było mniej ostre, zamiast papryczki habanero i piri-piri stosujecie mniej o...
      Przeczytaj cały wpis

      Sos Tatarski

      1.2 małe ogórki konserwowe, małą cebulę, kilka marynowanych grzybków oraz 3 łyżeczki kaparów odsączamy z zalewy.Ja do sosu używam marynowanych maślaków, możecie użyć też pieczarek lub innych grzybów.Sos z taką proporcją składników jest dość kwaśny, przez co jest dobry jako dodatek do panierowanych smażonych mięs czy np. smażonego sera. Jeśli chcecie, aby Wasz sos był nieco mniej kwaśny, a bardz...
      Przeczytaj cały wpis

      Sos Tatarski

      1.2 małe ogórki konserwowe, małą cebulę, kilka marynowanych grzybków oraz 3 łyżeczki kaparów odsączamy z zalewy.Ja do sosu używam marynowanych maślaków, możecie użyć też pieczarek lub innych grzybów.Sos z taką proporcją składników jest dość kwaśny, przez co jest dobry jako dodatek do panierowanych smażonych mięs czy np. smażonego sera. Jeśli chcecie, aby Wasz sos był nieco mniej kwaśny, a bardz...
      Przeczytaj cały wpis

      Sos Belgijski

      1.Do miski wrzucamy majonez, podać ilość do połowy w stosunku do innych składników.2.Dodajemy musztardę. Można użyć dowolnej każdej musztardy.3.Dodajemy ostry keczup. Możliwości wykorzystania naszych domowych keczupu, jak również tego ze sklepu. Ważne, aby była dobra jakość i była odpowiednio gęsty.4.Papryczki piri-piri myjemy i drobno kroimy. Łącznie z pestkami dodajemy je do sosu. Liczba papr...
      Przeczytaj cały wpis

      Sos Belgijski

      1.Do miski wrzucamy majonez, podać ilość do połowy w stosunku do innych składników.2.Dodajemy musztardę. Można użyć dowolnej każdej musztardy.3.Dodajemy ostry keczup. Możliwości wykorzystania naszych domowych keczupu, jak również tego ze sklepu. Ważne, aby była dobra jakość i była odpowiednio gęsty.4.Papryczki piri-piri myjemy i drobno kroimy. Łącznie z pestkami dodajemy je do sosu. Liczba papr...
      Przeczytaj cały wpis

      Gniazdka z mięsem

      Zagotować 1 i 1/2 szkl wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień, wsypać mąkę z proszkiem, ucierać, aż zacznie odchodzić od brzegów. Przestudzić. Ucierając wbijać po 1 jajku. Nabierać łyżką i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 min w 220'C. Wyjąć po przestudzeniu. Na patelni podsmażyć mięso, dodać cebulę, ząbek czosnku i paprykę. Dusić 15 min, przyprawić, wymieszać ...
      Przeczytaj cały wpis

      Gniazdka z mięsem

      Zagotować 1 i 1/2 szkl wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień, wsypać mąkę z proszkiem, ucierać, aż zacznie odchodzić od brzegów. Przestudzić. Ucierając wbijać po 1 jajku. Nabierać łyżką i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 min w 220'C. Wyjąć po przestudzeniu. Na patelni podsmażyć mięso, dodać cebulę, ząbek czosnku i paprykę. Dusić 15 min, przyprawić, wymieszać ...
      Przeczytaj cały wpis

      Ciasto na pizzę

      Drożdże i sól rozpuścić w ciepłym mleku. Wlewać do mąki, wyrabiając ciasto.. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Podsypując mąką rozwałkować na placek, ułożyć na blasze, nałożyć dowolne dodatki. Piec 20 min w 200'C.
      Przeczytaj cały wpis

      3Bit

      Mleko skondensowane gotować 3h. Budynie ugotować w 1/2l mleka, ostudzić utrzeć z masłem. Śmietankę ubić ze śnieżką. Boki i spód blachy wyłożyć herbatnikami, na to mleko skondensowane, herbatniki, budyń, herbatniki, bita śmietana, herbatniki, stopiona czekolada. Schłodzić.
      Przeczytaj cały wpis

      Krewetki z natką pietruszki

      Rozpuść masło na patelni, dodaj wyciśnięty czosnek - podsmaż. Dodaj krewetki - dopraw solą oraz papryką ostrą. Na koniec smażenia dodaj natkę pietruszki. Podawaj na ciepło z świeżą bułką :-)
      Przeczytaj cały wpis

      Ciasto na naleśniki

      Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować .Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.
      Przeczytaj cały wpis

      Racuszki z jabłkami

      Do dużej miski przesiać mąkę i wymieszać z solą. Ciepłą wodę wlać do kubka, dodać drożdże i dokładnie wymieszać. Zrobić wgłębienie w mące, wsypać cukier, wlać oliwę lub olej, a następnie dodając stopniowo wodę z drożdżami, mieszać składniki drewnianą łyżką. Można też dodać aromat waniliowy lub cytrynowy.Ciasto wyrobić drewnianą łyżką, aż będzie gładkie . Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejsc...
      Przeczytaj cały wpis

      Hot dog Zakopane

      Do opieczonej w piecu bułki, wkładamy parówkę (ja polecam Tarczyński Naturalnie 100% szynki, ze względu na dobry skład, uprzednio polewając pieczywo sosem chrzanowym. Następnie dodajemy wcześniej grillowane 2 plastry oscypka oraz chutney z kapusty czerwonej, duszonej w wytrawnym, czerwonym winie, z dodatkiem smażonego boczku, cebuli białej i żurawiny.Hot doga posypujemy orzechami włoskimi, któr...
      Przeczytaj cały wpis

      Hot Dog Kim Dog

      Do opieczonej w piecu bułki, wkładamy parówkę , uprzednio polewając pieczywo glazurą sojową, przygotowaną z połączenia sosu sojowego i octu ryżowego.Następnie dodajemy koreańską surówkę kimchi z kiszonej kapusty pekińskiej, świeżej kapusty czerwonej oraz włoskiej, sosu sriracha, sosu sojowego, octu ryżowego, oleju sezamowego, musztardy dijon, białego sezamu i marchewki. Surówkę polewamy sosem c...
      Przeczytaj cały wpis

      Hot dog Georgia

      Do opieczonej w piecu bułki, wkładamy parówkę , uprzednio polewając pieczywo sosem musztardowym. Następnie dodajemy surówkę Colesław, przygotowaną wcześniej ze świeżej czerwonej kapusty, czerwonej cebuli oraz dodatku majonezu. Na surówkę kładziemy słupki szalotki karmelizowanej w brązowym cukrze. Hot doga polewamy sosem musztardowym i dekorujemy świeżo ściętym szczypiorkiem.
      Przeczytaj cały wpis

      Hot Dog Los Angleles

      Do opieczonej w piecu bułki, wkładamy parówkę , uprzednio polewając pieczywo sosem majonezowym. Następnie dodajemy plaster grillowanego boczku oraz słodką, kolorową paprykę karmelizowaną w brązowym cukrze i occie balsamicznym.Na paprykę kładziemy plastry papryczek jalapeno, które wcześniej marynowały się w zalewie octowej. Hot doga polewamy sosem musztardowym, dekorujemy świeżo ściętym szczypio...
      Przeczytaj cały wpis

      Hot dog New York

      Do opieczonej w piecu bułki, wkładamy parówkę uprzednio polewając pieczywo sosem musztardowym. Następnie dodajemy kapustę zasmażaną z boczkiem wędzonym, cebulą i dodatkiem masła palonego.Na kapustę kładziemy słupki szalotki karmelizowanej w brązowym cukrze. Hot doga polewamy sosem musztardowym i dekorujemy świeżo ściętym szczypiorkiem.
      Przeczytaj cały wpis
    • Przepisy na dziś

    ×
    ×
    • Create New...

    Important Information

    Przeglądając, użytkując naszą stronę zgadzasz się na nasze warunki