Jump to content
  • Admin
    Admin

    Rolada czekoladowo-serowa

       (0 reviews)

    Rolada czekoladowa z twarogowo-śmietankowym wypełnieniem oraz borówką amerykańską, to propozycja na szybkie ciasto do kawki. Kiedyś takie ciasto można było przygotować tylko latem, na szczęście obecnie mamy w sklepach dostęp do borówek amerykańskich niemalże przez cały rok. Jeśli ktoś chciałby wrócić wspomnieniami do smaków lata, polecam przygotować taką właśnie roladę. Jest słodko i przyjemnie. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. drobnego cukru 2 łyżki oleju 3 łyżki wody 3/4 szkl. mąki pszennej 100 g gorzkiej czekolady szczypta proszku do pieczenia Masa: 250 g tłustego twarogu 1/2 szkl. drobnego cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 400-450 ml śmietanki 36% MU! około 250 g borówki amerykańskiej Czekoladę z dodatkiem oleju rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia. Jajka miksujemy wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy zimną wodę oraz przestudzoną czekoladę. Obroty miksera zmniejszamy, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Masę wylewamy na dużą, wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (z wyposażenia piekarnika). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Upieczone ciasto wykładamy na rozłożoną na blacie wilgotną ściereczkę. Ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia. Wciąż ciepłe ciasto zwijamy wraz ze ścierką w roladę. Odstawiamy do przestudzenia. Twaróg przepuszczamy dwu-trzykrotnie przez praskę. Miksujemy z cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Łączymy z masą twarogową, delikatnie mieszając. W przypadku gdyby otrzymana masa była dosyć rzadka, dodajemy żelatynę (1 łyżeczka rozpuszczona w niewielkiej ilości wody, a następnie podgrzana do ponownego rozpuszczenia. U mnie nie było takiej potrzeby, masa wyszła dosyć gęsta i zwarta). Na samym końcu dodajemy borówki, ponownie mieszamy. Biszkopt ponownie rozwijamy. Rozprowadzamy na jego powierzchni masę twarogową z borówkami. Zwijamy w roladę. Wierzch oprószamy cukrem pudrem,

    Przeczytaj cały wpis

    User Feedback

    Join the conversation

    You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Guest

  • Przepisy na dziś

×
×
  • Create New...

Important Information

Przeglądając, użytkując naszą stronę zgadzasz się na nasze warunki