Jump to content
  • Admin
    Admin

    Tarta ze szpinakiem i serem feta

       (0 reviews)

    Wytrawne tarty piekę częściej niż te słodkie. Dzisiaj pokażę prosty przepis na smaczną tartę ze świeżym szpinakiem i serem feta. Do jej przygotowania możecie też użyć mrożonego szpinaku, polecam ten w liściach, pamiętajcie tylko, żeby bardzo dokładnie go odsączyć po przesmażeniu. Tarta doskonale smakuje i na ciepło i na zimno. Polecam wszystkim wielbicielom szpinaku! :) PRZEPIS NA TARTĘ ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA Ciasto : 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 125 g zimnego masła 1 żółtko 5 łyżek zimnej wody Wypełnienie tarty : 200 g świeżego szpinaku 75 g sera feta 200 ml kremówki 3 jajka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy sól, pieprz Jak zrobić tartę ze szpinakiem i serem feta : Najpierw przygotować ciasto : na blat przesiać mąkę, dodać sól i masło. Siekać nożem aż z masła zrobią się małe kawałeczki. Wówczas zebrać wszystko w kupkę, zrobić wgłębienie, wlać tam żółtko i zimną wodę. Wyrobić ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, wylepić nim formę do tarty o średnicy 28 cm. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i piec w temperaturze 200 stopni przez około 12-15 minut (aż się zarumieni). Wyciągnąć, odstawić. Następnie przygotować wypełnienie tarty : ze szpinaku oderwać grubsze łodyżki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać wyciśnięty czosnek, smażyć przez chwilę na niedużym ogniu, dodać szpinak, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć aż cały szpinak zwiędnie. Dokładnie odsączyć do z nadmiaru wody i ułożyć na podpieczonym spodzie. Dodać pokruszony ser feta. W misce wymieszać trzepaczką rózgową kremówkę, jajka, sporą szczyptę soli i mniejszą pieprzu. Formę z tartą ułożyć na blasze do pieczenia, zalać mieszanką śmietanowo-jajeczną. Wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut. Wyciągnąć, odstawić na 10-15 minut, następnie rozkroić. Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!

    Przeczytaj cały wpis

    User Feedback

    Join the conversation

    You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Guest

  • Przepisy na dziś

×
×
  • Create New...

Important Information

Przeglądając, użytkując naszą stronę zgadzasz się na nasze warunki