Jump to content
  • Admin
    Admin

    Zupa dyniowa na mleczku kokosowym

       (0 reviews)

    Zupa dyniowa o nieco orientalnym smaku. Zdecydowanie inna niż ta tradycyjna ( przepis tutaj-KLIK ), głównie za sprawą dodatku mleczka kokosowego, pomarańczy oraz cynamonu. Jak dla mnie tradycyjna smaczniejsza, ale to kwestia gustu. Mąż doprawił sobie zupę już na talerzu dodatkową ilością chili i wcinał, aż się mu uszy trzęsły 🙂 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 dynia hokkaido 2 marchewki 2 średniej wielkości ziemniaki 2 cebule 750 ml bulionu 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) papryczka chili skórka i sok z 1 pomarańczy kawałek imbiru lub około 1/2 łyżeczki suszonego około 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Dodatkowo: groszek ptysiowy pestki dyni dymka Dynię przekrawamy na pół. Po usunięciu pestek kroimy w kostkę. Obraną marchewkę kroimy na plasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę drobno siekamy. Na głębokiej patelni lub w dużym garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Dodajemy cebulę, smażymy na średnim ogniu, aż do zeszklenia. Następnie wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy kilka minut po czym wlewamy bulion. Gotujemy, do miękkości warzyw. W międzyczasie kroimy drobno papryczkę chili oraz imbir (jeśli wykorzystujemy świeży). Ze sparzonej pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Wszystkie składniki dodajemy do zupy. Wlewamy mleczko kokosowe. Gotujemy jeszcze kilka minut. Gdy wszystkie warzywa są już miękkie miksujemy blenderem na krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką i cynamonem. W razie konieczności zaostrzamy zupę odrobiną imbiru lub chili. Podajemy z prażonymi pestkami dyni, posiekaną dymką oraz groszkiem ptysiowym. Polecam również przepis na roladę czekoladowo-serową

    Przeczytaj cały wpis

    User Feedback

    Join the conversation

    You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Guest

  • Przepisy na dziś

×
×
  • Create New...

Important Information

Przeglądając, użytkując naszą stronę zgadzasz się na nasze warunki